De Kroosduiker is een Eco-school

De Kroosduiker wil bekend staan om zijn onderwijs over natuur en techniek. Op school is er veel aandacht voor de prachtige omgeving en geschiedenis die Westzaan rijk is

Hoe groen en toekomstgericht onderwijs samengaan

Door kennis te maken met de prachtige omgeving en geschiedenis die Westzaan rijk is, leren de kinderen het milieu beter begrijpen en worden zij bewuster hoe ze kunnen omgaan met de aarde waarin wij leven. Belangrijke momenten bij ons op school zijn de Dag van de Duurzaamheid in oktober en de Warme Truien Dag in februari. Op beide dagen is veel aandacht  energie besparen en bewustwording.

De eerste Eco-school van Zaanstad

De Kroosduiker is in het bezit van zonnepanelen en moestuinen voor iedere leerling aan de locatie Torenstraat. Als school hebben wij ons aangemeld bij de organisatie Eco-schools omdat wij de ambitie hebben de eerste Eco-School van Zaanstad te worden. Eco-Schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Eco-Schools is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen een belangrijke rol vervullen in de verandering die een school ondergaat. Er moet ruimte zijn om te experimenteren met eigen oplossingen en handelingsperspectieven. Met een focus op gedrag en educatie daagt de Eco-Schools methodiek uit tot het nemen van veelzijdige maatregelen binnen de mogelijkheden van de school. De leerlingen gaan zelf op zoek naar hoe het geregeld is in de school en wat er beter kan rond verschillende duurzaamheidsthema’s.

Verrassende inzichten en maatregelen met effect!

Eco-Schools stimuleert leerlingen om zélf activiteiten te ondernemen om de school (verder) te verduurzamen. Zij maken duurzaamheid bespreekbaar en brengen de school in beweging naar een nieuwe situatie. Dit leidt tot verrassende inzichten en maatregelen die echt effect sorteren. De leerlingen enthousiasmeren medeleerlingen, schoolpersoneel en ouders en vormen zo het begin van de verandering.

Raad van Kinderen van Albert Heijn

Als Raad van Kinderen van Albert Heijn hebben de kinderen van groep 8 Albert Heijn geadviseerd over het dilemma: ‘hoe kunnen wij er voor zorgen dat wij nog gezonder gaan eten?’ In het filmpje adviseert Prinses Laurentien namens de Raad van Kinderen van onze school wat te doen.